Stockholmi képeslapok V.-Az utolsó

jig-streamer-069

   Stockholmi kalandom végérvényesen lezárult. Olyannyira, hogy ma hajnalban derékig a Dunában állva jutott eszembe, illene néhány sorral pontot rakni a képeslapok végére. A legyező cuccok sajnos nem jutottak továbbra sem szerephez, de így is érdemel egy bejegyzést az elmúlt hónapom.Először is kis segítség azoknak akik valamiért Stockholmba töltenek néhány napot és esetleg horgászatra is jut idejük. Rengeteg feleslegesen futott kört kihagyhattam volna én is, de hiába keresgéltem, nem sok információhoz jutottam a városi pecával kapcsolatban. A legfeleslegesebb köröket a legyező cuccal “futottam”. Szerintem kár vele nyűglődni, a halakra lényegesen beljebb akadtam rá és a dobálózást sem könnyítik meg a balatoni mólók forgalmára  hajazó sétányok. Egy hosszabb (a parti peca miatt hosszabb), gerinces gumis bot lényegesen egyszerűbbé teszi a horgászatokat. Sok-sok próba után magam sem értem miért, de egy fluorzöld, 7.5 centiméteres FOX-Zander gumihal 5 vagy 7 grammos jig-fejre tűzve minden más plasztikcsalit felülmúlt. Hogy mire és hol? Amit én láttam és fogtam az csuka, sügér, bodorka és dévérkeszeg. Ez a négy faj viszont minden mennyiségben. Hogy hol? Mivel a város 7 szigetre épült, így bármerre indulunk a városban igen hamar vízparton találjuk magunkat. Hal szinte mindenhol sok volt a helyek közti különbséget inkább a beton partfal magassága adta, így ha valaki kényelmes szakaszt keres Klara Sjö, Karlbergssjön-t ajánlanám a Kungsholms strand utcában. A mellékelt kis térkép bal felső részén látható néhány kilométernyi csatorna, a központi pályaudvartól öt perc sétára.

stockh-terkep

A térkép jobb alsó sarkán található szigetek (óváros, királyi palota) is közkedvelt sügéres pályák, csak a magas betonfal nehezíti a pecát és a halak visszaengedését. És persze számolni kell a kb. nyolcpercenként érdeklődő turistákkal, hogy mire is pecázol… (jobb napokon legalább hárman le is fotóznak, főleg ha, legyes bot van a kezedben).

jighead-050Klara -tó csukája.

gumis-019Karlbergs-tó…

stockholm-007…és csukája.

A két összefüggő tó pecája, kiismerése máris sok napnyi horgászatra elegendő terep, de érdemes felmetrózni (sétálva negyven perc a pályaudvartól) a város északi határán fekvő Brunnsviken-tóhoz.Tizenhat kilométernyi partisétány, kristálytiszta, mély vízzel, nádassal, töklevéllel.

kepkivagas Brunnsviken-tó…

ctokholm-001…csukesz minden mennyiségben.

Ha, pedig egész napra kimozdulunk érdemes vonatra szállni (Pendeltäg J35), aminek ötven perc alatt a végállomására érve (Nynäshamm) az igazi skandináv pergető paradicsomba találhatjuk magunkat. Nem véletlenül emlegetik a tavaszi jég veszte időszakán a világ egyik legjobb csukás vizeiként Svédország déli csücskétől körülbelül Stockholm vonaláig tartó tagolt partszakaszt. Elképesztő csukapopulációról árulkodik, hogy szinte bármelyik beállóban ahonnan dobáltam két három szivarcsukát ugrasztottam ki lábam alól. Igazi élmény volt sós vízi csukákra, sügerekre pecázni.

jig-streamer-023Medúzák között pergethetünk.

jig-streamer-017Horgásztanya.

jig-streamer-070Sós vízi csuka(ácska).

Végül pedig mit is szül ha a legyes pecás pergetésre kényszerül… Elkezd mindenféle csalikat fabrikálni, hogy legalább kicsit legyesnek érezhesse magát…

jighead-036jighead-026 jighead-017 jighead-006 jig-streamer-077

Az igazi nagy csukás és sügéres képek a végére csak lemaradtak, de így is felejthetetlen élmény fog maradni életem végéig ez a néhány hónapos skandináv kirándulás.

stockhol-043 stockhol-045 stockhol-054Skandináv szépség.

Szólj hozzá!

Az email címet nem tesszük közzé.