Kövér vígasz

balin-szabi-017

Hét körül érkeztem a T-kő alá. Nullás körüli vízállás, hűvös, szélcsendes, párás levegő fogadott, mintha csak nekem akart volna kedveskedni a reggel. Tudtam kicsit lekéstem a dunai szezonzáróról, már biztosan behúzódtak a törésekre de, ha már itt vagyok kicsit élvezem a csendet. Kiültem a kő végére, fehér legyet kötöttem és vártam. Nem dobtam csak vártam. Mintha valami csodára vártam volna. Mert az lett volna. Csoda. De nem lett. Olyan csendes volt a Duna mint a reggel. Élveztem a semmit.  Veszekedő sirályok törték meg a csendet. Dobni kéne párat. Adok egy esélyt, a húzós sodrás felől kezdem a part felé legyező alakban. Lassan, gyorsan, fent, mélyebben. Semmi. Kiérek a lehetséges balintámadás zónájából, a kikötőben pihenő csónakok közé dobok. Valami villan a riadt légy mögött. Újratámad, nem hibázik. Kölyök csukát szabadítok a fehér, ázott szőrcsomóról.

004

   Kicsit sajnálom, hogy idén talán már nem találok dunai balint, ezt most tényleg lekéstem. Pakolok, indulok. Benézek a strandra. Hátha. Ha már horgászni vagyok horgászni fogok. Negyed óra alatt átérek. Sok reményt nem fűzök, néhány napja friss “hús” került vízébe. Ilyenkor pedig népszerű a part a “sporttársak” szemében. Kb. két hétig…aztán újra szidják. Hol a vizet, hol az egyesületet, hol egymást. Némi gyomor kell hozzá de, most ez sem szegi kedvem.

balin-szabi-011

Gázló, a hatos, hátha hosszút kell dobni és irány a part. Nem hiszek a szememnek. Üres strand fogad. Talán tilalom a telepítés miatt. Egy öreg sporit mégis kiszúrok a gát alatt. Akkor biztos szabad.Éppen, hogy úrrá lesz rajtam az enyém az egész strand érzés, mikor darabosabb őn söpör végig a snecirajon a bokáig érő vízben. Látom a hátát miközben vastag iszapfelhőt rúg fel maga mögött. Két méterre állhatok a víz szélétől de, nem lépek közelebb, azonnal dobok. Messze landol a hófehér szőr sneci. Megázni se volt ideje indítom is magam felé. Felszínen marad, markáns “v”-t karistól a víztükörbe. Akciója nem így lett megálmodva de, ez csak az én szememet zavarta. Méterekkel mögötte indult az egyre gyorsuló toló hullám és halál pontosan szippantotta le a még szinte száraz sztrímerem. MEGVAN! Bár örömöm nagyobb mint halam büszkén fotózgatom mielőtt elengedem.

balin-szabi-002

balin-szabi-003

Szeretnék egy fotót, balin, bot, orsó a vízben fekszik. Hú de, jól fog mutatni a bejegyzésben. Mielőtt még rájövök, hogy a fotó messze van egy jól sikerült képtől először is arra kell rájönnöm hiba volt a homokba fektetnem egyetlen és szeretett orsómat. Észhez térő halam, távozáskor telibe rúgta a karcos iszappal, gyakorlatilag két tekerés után darabjaira hullott az öreg, sokat nyűtt barátom belső szerkezete. Régóta először élesen vissza cseng volt főnök asszonyom mondása: “Zolikám a faszságnak ára van…” Ez van nincs mit tenni. Gyerünk tovább. Él a víz. Néhány lépés előre, majd sorozom a vizet. Ha, nincs kapás ismét néhány lépés. Legyem elázott, hozza formáját.

balin-szabi-007

Szép halat rontok, egyszerűen rosszul akad. Kezdek ráérezni a ritmusra. Néhány perc vircsaft a sekélyben, majd visszahúzódnak és teljes csönd, olyankor dobni is felesleges. Én persze dobok mert imádok dobni. Újabb rontott hal majd süldő balin teszi tiszteletét.

balin-szabi-010

Gyorsan vissza. Sajnálom az apróságot, de mit tehetek, ha ugyanazt eszi mint felnőtt társai.Lassacskán a strand végére érek. Már messziről figyelgettem egy nagyobb hal hajtásait. Szorgalmasan kezdem szűrni a felszínt de, rutinos balinra jellemzően nem mutatja magát mióta ideálltam. A teljes csend és időm hiánya miatt a befejezést fontolgatom, mikor hosszúra sikerült dobásom szinte a rablás pillanatában ér vizet, talán méternyi távolságra tőle. Vízre érés pillanatában reflexből üti le legyem a fene keszeg. Jó hal, igazi harcos, de a húszas előkén nehéz felül kerekedni. Szép lassan kezemhez szelídítem. Nyakon ragadom majd hasa alá nyúlva kiviszem fotózni. Egy kézzel nem sikerül megtartanom így a fűre fektetem. Pillanatra hatalmába kerít a “milyen finom a sült balin” érzés. Nagyot nyelek, visszaviszem és útjára eresztem…Majd tavasszal ismét találkozunk!

balin-szabi-016

 

Egy hozzászólás a(z) “Kövér vígasz” bejegyzéshez

Szólj hozzá!

Az email címet nem tesszük közzé.