PHEASANT TAIL

Ha már az előző írásban Frank Sawyer egyik remekéről a Killer Bugról esett szó, nem tudtam megállni, hogy a méltán leghíresebb legyéről a Pheasant Tail-ről ne készüljön egy bejegyzés. Részemről abszolút favorit nimfáról van szó. Ismeretlen vízen főleg ha, pisztráng vagy pér a célhal szinte biztosan ez a légy vagy valamelyik variációja kerül elsőnek a tipetre, de fogtam már vele bodorkát, vörösszárnyút, sügért, snecit, nyúldomolykót a hideg vízi domolykózásnak pedig egyenesen elengedhetetlen kelléke.
Sawyer a PT. is a zseniális megfigyeléseire építette és mint az összes többi alkotását (Gray Goose, Bow Tie Buzzer, Killer Bug, Sawyer
Swedish Nymph), ezt is az általa használt négy alapanyagból hozta létre: horog, rézdrót, toll, és fonál.

Az eredeti sawyer’s PT-nek az évek során rengeteg variációja jelent meg, érdemes mindig az adott víz jellegéhez, halaihoz igazítanunk legyünket, gondolok itt a méretére, súlyozására, színére.
Az egészen világostól, a mély sötét árnyalatú fácántoll szegmensből köthetünk de, beszerezhetünk festett tollakat is mint oliv, arany, vörös… Horogméret általában 20-10-ig terjed de, leggyakrabban 14-16-os hosszú szárú nimfa horgot használok. 16-tól lefelé minél nagyobb öblű horogra kötök a jobb akadás érdekében. A 18, 20as méret akár már túl aprónak is tűnhet de, mindenképpen érdemes pár darabot magunknál tartani, időnként képtelenség ennél nagyobb mérettel kapásra ingerelni a halakat.
Súlyozáshoz tungstent vagy ólom lapot használok, a bordázatot pedig rézdrótból alakítom ki, ami  a könnyebb nimfák súlyozását is szolgálhatják. Tapasztalataim alapján a tungsten fej és a rézdrót színe is nagyban befolyásolja a nimfánk jellegét. Borus időben, szürkületben, kissé zavaros, opálos vízben előnyös lehet az arany vagy ezüst színű fej és borda, kristálytiszta vízben, napos időben azonban akár riasztólag is hathatnak ezek a világos, fényes anyagok, ilyenkor eredményesebb választás lehet egy sötétebb tónusú légy, matt bordázattal és fekete fejjel.

 

 

A PT.nimfa egy kérésznimfa imitáció, ezt figyelembe véve igyekszek testét karcsúra, szegmentáltra kötni, különböző horogméretre kötött legyeket pedig többféle súlyozással elkészíteni.
Érdemes kísérletezni hotspotokkal pl.: faroktőnél vörös árnyalat, a tor mögött uv-sárga, pink bordázat vagy narancs tungsten fej…
A toll szegmensek feltekerésekkor mindenképpen használjunk pillanat ragasztót ami védelmet nyújt a tűhegyes pisztrángfogakkal szemben és lényegesen megnöveli legyünk élettartalmát.
Bármely nimfázási módszerrel eredményesen alkalmazhatjuk ezt a csalit legyen az a Sawyer féle nimfázás vagy éppen a legmodernebb cseh nimfázás. Úgy hiszem egy halhatatlan klasszikust köszönhetünk Swayer mesternek és sok felejthetetlen kalandot tartogat még nekünk a vízparton ez a légyremek.

Foto: Szloboda Zsolt

Íme néhány általam használt variáció.

Egy klasszikus forma.

Red Tail PT.

Cseh stílus.

 

 

Talán az egyik legfogósabb.

A fogoly toll mindig jó választás a lábak imitálására.
Víz alatt életre kelti legyünket.

Hotspot PT.

#18

PT Cseh nimfa.

A hát alá rejtett gyöngy.

Már megélt néhány csatát…

#20

A nagyhalak is gyanakvás nélkül fogyasztják ezeket az apróságokat.

Horog és toll.

Törekedjünk a karcsú formára.

Szívesen fogadok általatok eredményesen használt variációkról fotót, tapasztalatokat.

 

Egy hozzászólás a(z) “PHEASANT TAIL” bejegyzéshez

Szólj hozzá!

Az email címet nem tesszük közzé.