A KUKAC

   Borongós, hol esik, hol nem. Kicsit zavaros a hegyoldalon kacskarigózó, bővizű kis mellékágaktól. Napok óta sodorják a fenyves alól a hordalékot. Nem kérdés. Verhetetlen lesz a kukac.Leülök egy sóderkupacon, felkötök egy vöröset.  Nagyjából tízszer engedem útjára, négy halat fogok. Nem nagyok, de mind méretes. Amnesztia.Néhány métert feljebb sétálok, itt ember nagyságú sziklák szűkítik a folyót, mögöttük mély langó. Néhány percre leülök, hogy beleolvadjak a háttérbe. Első úsztatás, harmincötös szivárványos. Ő lesz a vacsora. Következő úsztatás kicsit nagyobb sebes, nem mérem Ő rögtön szabad. Harmadik dobás negyvenkettes szivárványos. Neki nincs ekkora szerencséje. Még két dobás, két kis arasznyi.  Tízen pár dobás, kilenc hal. Utoljára talán küszözés közben éltem át ilyet.Összekapom magam, indulok tovább, egy legyesbe botlok. Az egészet végignézte, csak zavarni nem akart.  Ő felfelé, én lefelé. Üdvözöl és megkérdezi -Ez mi volt…?-Ja, ez…..a kukac.

Horog: Gamakutsu F22 #6-10Cérna: vastag, jól lapuló streamer cérnaTungsten fejSzilikon gilisztatestTest: félkör Body glas

Nemrég akadtam rá, szinte nincs halvesztés.

Fűzök egy tungsten fejet, de többnyire még így is könnyűnek bizonyul. A hosszú, vastag testet könnyen sodorja a víz. Többnyire a zsinórt is ólmozom.

Most van jelentősége a vastag alapkötésnek. Rettentő makacs anyag a szilikon test. Elforog, elszakad. És emiatt jön képbe a vastag cérna is. A vékony könnyen elvágja.

Három menettel rögzítem a szilikont.

És ami miatt sokat szívtam ezzel a léggyel, nem elég csak a szilikont lekötni, mindig el fog tekeredni a horogszáron, kell néhány erős menetet rögzíteni közvetlenül mellette is csak a horog szárra.

Ismét vissza szilikonra és a szabad kezemmel erősen a horoghátára lapítva a szilikont és kissé magam felé húzva haladok hátra a cérnával.

A végéré érve nem indulok egyből vissza…

…a szilikon mögött itt is fixálom a cérnát  a horogszáron néhány menettel, hogy a test ne tudjon eltekeredni.

Majd ismét előre.

Bekötöm a  félkör keresztmetszetű body glast, úgy, hogy a lapos fele nézzen a horog szára felé. Csak így fog a szép domború fele felfelé mutatni feltekeréskor.

A cérnával előre…

…testet előre tekerem, elkötöm.Pillanat ragasztóval ne is kísérletezzünk ennél a légynél, nem barátok a szilikonnal. Sőt tárolásnál se dobjuk akármilyen műanyag dobozba, nekem sikerült egy igen szép készletet néhány éjszaka alatt összeolvasztanom nem megfelelően tárolva.

Összességében ebből a ramaty, nehezen köthető anyagból, nagyon sok kísérletezéssel ugyan, de vitathatatlanul az egyik kedvenc és legeredményesebb nimfámat sikerült kikerekíteni.  Részemről 2017 no.1.

Egy hozzászólás a(z) “A KUKAC” bejegyzéshez

Szólj hozzá!

Az email címet nem tesszük közzé.