Reload -A gyilkos bogár

Minden lefagyva, befagyva, lezárva. Az első napijegyig még három rettentő hosszú hónap. Eljött az idő kicsit beköltözni a satu mögé és újra csatarendbe rázni az erősen leamortizált legyes dobozaimat. Minden évben kicsit változik a koncepció. A mindenféle újdonságok, színes mindenféleségek helyett inkább kezd tudatos sorozatgyártásokká átalakulni ez a szezon előtti kötögetés. Sorozatgyártás az egyre csiszolódó, egyszerűsödő és persze (számomra) legeredményesebb imitációkból. És mitől is lesz egy légy  számomra eredményes? Egyszerűen, attól hogy  hiszek benne. Minél jobban hiszek benne, annál többet horgászok vele, így egyre jobban kiismerve valószínű egyre több halat is fogok vele.Ebben a most induló sorozatban szeretnék bemutatni néhány a számomra kedves és sokat használt legyet, nem is kimondottan kötéseiknek lépéseit, inkább néhány apróságot amik megkönnyítik a sorozatgyártás néha kissé nyűgös monotonitását. Az idei szezont csupán őt-hat nimfára fogom leszűkíteni, kezdve a sort a magam ízlésére alakított Killer buggal  a gyilkos bogárral. Hogy miért van dobozomba biztos helye? Tavasztól késő őszig eredményes, használható fenéken és a felső vízrétegben, eszi a márnától a domolykóig minden, olcsón és gyorsan előállítható nagy mennyiségben is. Szerintem éppen ilyen tulajdonságokkal kell a nimfás dobozokat feltölteni…

Számolom az ólmozásnál a feltekert meneteket, (jelen szériánál pl. minden nimfám 15menet 0,4mm-es ólomhuzalt kapott) így sorozatgyártásnál azonos súlyú, viselkedésű legyeket kapok. A pontos fenék horgászatnál (pl: márnázás) nem árt, ha azonos súlyozásúak vannak dobozban. Általában egy erősen súlyozott és egy súly nélküli szériát szoktam kötni a további variációkat (ha szükséges) sörétólmozással oldom meg.

A nimfa végleges formáját nem a fonallal, hanem vastag testcérnával alakítom ki, a fonalat pedig ezután hátulról előre haladva, (minden feltekert menetet kicsit hátrafésülve) tekerem fel egymás mellé. Horogméretből már nem igen csinálok kérdést, az egész sorozat egy méretben készül, 10es horogra kötve.

Egy pillanat alatt elkészülnek az ínycsiklandó falatok.  Jászok, paducok, márnák, domolykók csemegéje lesz hazai vizeken. Pisztrángos, péres terveket szövögetve egyeneses hibának számít hiányuk.

Tapasztalataim szerint színükkel mindenképpen érdemes kísérletezni.

Egy hozzászólás a(z) “Reload -A gyilkos bogár” bejegyzéshez

Szólj hozzá!

Az email címet nem tesszük közzé.