Tandem csukalegyek I.

Még a tél elején felkeltette érdeklődésemet néhány csukának szánt monstrum ún. tandem légy. Néhány víz alatti felvétellel demonstrálták, hogy nem akármilyen mozgást lehet kihozni ezekből a streamerekből.
A monstrum jelzőt nem véletlenül aggattam erre a légyre hiszen megalkotóik alig használnak hozzá 4/0-ásnál kisebb horgot és persze tandem lévén rögtön kettőt. Régóta nem vagyok híve a nagy csukalegyeknek, semmivel sem sikerült több vagy nagyobb csukákat fognom velük mint féltenyérben elférő 10centis, könnyen dobható halutánzatokkal. Mégis, valamiért úgy gondoltam legalább az újdonság kedvéért az idei szezont rájuk szánom.

Már rögtön kötésük megragadott. Amúgy is nagyon szeretek csukalegyeket kötni de, a dupla test miatt itt még több variációs lehetőség nyílt előttem. Különböző tulajdonságú, úszóképességű anyagok segítségével sikerült streamereim mozgását még változatosabbá tenni. Lekötöttem jó néhány variációt, különböző súlyozásokkal, vagy éppen súly nélkül a legkönnyebb anyagokból.
Kedvenc csukás vizem a dunaföldvári Duna-holtág volt a tesztpecák helyszíne. Rögtön az első horgászaton szembetűnt új kreálmányaim kivételesen atraktív mozgása. A bucktailos, könnyű hátsó test és súlyozott elő rész rendkívül erőteljes, ingerlő mozgást kölcsönzött legyeimnek. Csónakból a mély víz felől dobáltam a partszéleket majd befelé vontatva legyeimet igyekeztem követni a mederesést egészen a csónakig. Miután kitapasztaltam a csalik mozgását és a színválasztás is sikerült, a csíkos hátúak sem sokáig várattak magukra. Sikerül néhány alkalommal vízre jutnom a télen és egy alkalommal sem kellett betliznem. A leghalasabb délelőttön kilencből hatot sikerült megfonom de, még a legkapástalanabb reggelen is sikerült legalább egyet kiimádkoznom.
Azt nem állítom, hogy feltétlenül kevesebb halat fogtam volna az eddig jól bevált legyeimmel, viszont biztosan nélkülözhetetlen szereplői lesznek a ívás utáni keresgéléseknek.
 Csak a hátsó horognak hagytam meg az öblét.
Jól működött a chartreuse szín.
22cm!
 2/0-ás

 

Valami Sinteticfieber
 Néhány szál gyöngyház flash.
 Dubbing twist.
A hosszúra hagyott szálak vaskos testet kölcsönöznek.
 Bucktail.

 

 Érdemes minden lépésnél ragasztani a legyet.
Könyörtelen a csuka pofa.
Mehet félre száradni…
 Kis poli darabot tűzök a horog hegyére, sok kellemetlen sérüléstől megóvhatja ujjunkat.
 Alapkötés és drót előke.
 Majd hátra és ragasztás.
A hurok hosszával is érdemes kisérletezni.
 Jöhet a farok rész.
 Majd a drótelőkét a alaposan eldolgozom.
 Ismét dubbing.
Nem hagyja vizesen sem összeesni a legyet.
 Izlandi juh szőr…
 …hátra fésülve.
Ismét egy adag Bucktail.

 

 Pár szál flash, majd végül ismét izlandi juh.
 Szépen kifésülve…
Majd valami szemnek való…
 Kb. 40percet rá is szánhatunk.
Jó szórakozást kötéséhez.

Szólj hozzá!

Az email címet nem tesszük közzé.