TENKARA lecke I.

Azt  leszögezem a leckét nem én szeretném adni, hanem én kaptam. Zsolesz barátom meginvitált a hétvégén egy tenkarázásra egy alpokaljai folyócskára.
Az egész heti kánikulát persze pont egy péntek éjjel érkező erős lehűléssel kellett zárni.Némi aggodalmat keltett bennünk az esőzés, mivel ezek a kis folyók pár óra alatt horgászhatatlanul zavarossá tudnak válni. Zsolt péntek délutáni terepszemléje biztató volt, tiszta, ideális vízszintű folyó fogadta. A terv nem változott: holnap tenkara peca…
Másfél órás autókázás után, 7órakor már a megbeszélt kis faluban voltam.

Egy dolog volt kikötve a mai napra: legyezőbot otthon marad…csak a tenkarára koncentrálunk.
Zsolesz gyorsan megmutogatta a mai menüt.A leghagyományosabb pihekönnyű tenkara legyeit
és az egyik legöregebb nimfa típust a KILLER BUGot készítette legyes dobozába.
Nehéz ezt a nimfát felülmúlni. Egyszerű gyapjú fonal, rézdrót és horog az anyagigénye, nem beszélve róla, hogy rövid idő alatt egész készlet leköthető.
Hagyományos tenkara legyek.
A víz felső rétegébe sodródva ingerlik kapásra a halakat.
(kötésükről később bővebben).
Killer bug variációk.
Érdemes több színben és súlyozással megkötni.
Killer bug fonál a legfogósabb színekben.
Elég egyszer megvenni, biztosan elég lesz egy életre…
Minden összeállt és már robogtunk is a tervezett szakaszra. A folyóhoz érve viszont nagy volt a csalódottság. Elég volt az eső, hogy a folyó bezavarosodjon.
A part menti sekély vizet leszámítva, átláthatatlan opálos folyó fogadott minket.
Áradásoknál nem csak halak látótávolsága csökken drasztikusan, de a mélyebb szakaszok gázolása is veszélyessé válhat.
Hosszas tanakodás után úgy döntöttünk nem hagyhatjuk kárba menni a mai napot, lesz ami lesz alapon vízbe gázoltunk… Óvatosan közlekedve, a mély részeket elkerülve egész jól boldogultunk a zavaros vízben.
Ennél egyszerűbben nehéz lenne….
bot, előke, csipesz, legyek.
A halak kímélése érdekében szák mindig legyen.
A tenkara bot végén lévő adapterre egyszerűen ráhurkoljuk a botnál valamivel hosszabb vékonyodó előkét. Jelen esetben fonott kevlár előkét. Ez a speciális kialakítású zsinór lesz segítségünkre dobásnál.
Az előke egy mikroringben végződik, amibe a tipetünket is kötjük. A tipet hosszát a meghorgászandó mélység az erősségét pedig a halak mérete határozza meg. Persze törekedjünk a felszerelésünk összhangjára is, ne feledjük, hogy lehelet finom pálcákkal horgászunk.
Vadon.

 

Érdemes néha felfordítani néhány követ. Beleolvashatunk a halak étlapjába.
A méret-, forma- és színvilágot érdemes kicsit hozzájuk igazítani.
Kérésznimfát és tegzeseket találtam.
Horgászat közben a sodrásnak felfelé dobunk kb. 45’os szögben, a zsinórunkat igyekszünk a felszín felett tartani, a tipet végén lévő nimfát pedig a megfelelő mélységbe juttatni. A sodrás mértékétől függően egy gyors pörgős horgászatról van szó. A tenkarázást a legyezés előszobájaként is emlegetik- az alapok elsajátítására, én műlegyezőként viszont egy legalább olyan összetett és egyedi horgász módszerként említeném. A pontos, kimért dobások elsajátítása a megfelelő csalivezetés itt is sok gyakorlást igényel.

 

Készültem néhány jól beválttal is.
Sekélyebb, tisztább részeken kerestük őket.
Némi kétségek közt voltunk kapásra tudjuk e bírni a halakat, nincsenek túl jó tapasztalataim a zavaros vízben való nimfázásról. A kétségeket viszont Zsolesz  gyorsan oszlatta. Messziről figyeltem ahogy első pisztrángját rutinosan magához vezeti…

Aztán ahogy kezdtünk belerázódni a dobásokba, a megfelelő csalivezetésbe és megtaláltuk a halakat legjobban ingerlő csalikat, egyre-másra kezdtük fogni a pisztrángokat, péreket….

A tenkarázás nagyon élvezetes, szórakoztató mégis 100%-os koncentrációt igényel.
A jó stratégia, és koncentráció jutalma.
Gyönyörű sebes.
 Nagy élmény a fárasztás ilyen finom szerlékkel.

Ritka vendég.

Ez sem az apraja…

Szivárványossal zárta  a mai napot Zsolesz.
Elfogyott a horgászatra szánt idő. Ígéretes helyeket kellett hátrahagynunk…
…már most megbeszéltük a szeptemberi folytatást.
A kezdeti aggodalmon túllépve remek horgásznapot tudunk magunk mögött. Tapasztalattal gyarapodtunk a zavaros vizekről, remek leckét kaptam a tenkarázásról és gyönyörű halakat vehettünk kézbe.
Köszi Zsolesz!
Szeptemberben találkozunk…

Szólj hozzá!

Az email címet nem tesszük közzé.