Nimfák UV fényben

Ezzel a néhány fotóval talán tudok némi ötletet, kötésmintát adni a véget nem érő téli “kényszer” kötögetéshez, vagy éppen a quill kötéssel csak ismerkedőknek néhány támpontot a kezdéshez. A quill készítésre kimondottan nem térnék ki remek, magyar nyelvű írásokat találhatunk az interneten. Én inkább kedvcsinálónak szánnám ezeket a képeket egy kitűnő légykötő anyag használatához. Kényes, sérülékeny, előkészítése macerás, kötése igényel kis gyakorlatot, megfelelően alkalmazva viszont nimfás dobozunk ékköveit készíthetjük belőle és ha elérkezik a pillanat amikor célzottan öreg, tapasztalt pérekre horgászhatunk, nem lesz kérdéses mit válasszunk a tipet végére.

Narancs tungsten Quill nimfa.
 CDC Quill nimfa.
 Narancs Jig Quill nimfa.
 Cseh Quill nimfa
 Mikro Quill nimfa
Polish Quill nimfa
Oliv-Quill Nimfa
-HOROG: Hanák H330 BL
FAROK: Whiting Coq-de-leon
QUILL: Polish Quill oliv
HÁT: 5-6 Arany színű fácánfaroktoll szegmens
TOR: Oliv nyúlszőr dubbing
LÁBAK: Fogolytoll szegmens
 Bármely horogtípus megfelel a jigen át a rákhorgokig.
 Coq-de-Leon.
 A farok bekötése.
 Többféle gyári quillt használtam már, javarészt nem alkalmasak kötésre. Ha, natúr színt használok magam készítem elő amúgy kizárólag a lengyel gyártmányú Polish quills jöhet szóba.
 A quill bekötése. Én a vastagabb felét szoktam általában bekötni úgy, hogy a fényesebb domborúbb fele legyen látható a testre tekerés után.
 A feltekerés előtt pillanat ragasztózzuk az alapkötést. Nagyban megóvjuk az amúgy sérülékeny anyagot a tűhegyes pisztrángfogakkal szemben.
 Hagyjuk egy pillanatra száradni.
 Vonjuk be UV-ragasztóval a feltekert tollat, majd Uv-lámpával szilárdítsuk meg a lakkot.
Az így kapott felület megszilárdul, mégis kicsit ragadós lesz. Teljesen kikeményedett felületet kaphatunk ha, acetonos ecsettel megkenegetjük, majd hagyjuk megszáradni.
Lakkunk teljesen kikeményedik, viszont enyhén opálosra színezi felületét, ami személy szerint az én szememet zavarja, bár tudom mit sem veszít legyünk fogósságából.
A másik megoldás amit szívesebben használok ha, egy vékony réteg körömlakkot felviszek és hagyom megszáradni. A felület kikeményedik, kristálytiszta marad és a három kezelés összessége (pillanat rag., uv-ragasztó, körömlakk) elpusztíthatatlanná teszi nimfánk szegmentált testét.
 Fácán farok szegmenseket használok a hátanyagnak.
 A lábak imitálására fogolytollat kötök be.
 
 Nyúlszőr dub.

 Lábak előre kötése.
 Majd a hát előre kötése.
Lakkozom a hátát is.
 A kész légy.

 

Jó szórakozást a kötéséhez!

 

 

 

 

Szólj hozzá!

Az email címet nem tesszük közzé.