Killer Bug

Hazai vizeken, hazai halakra talán nem egy telitalálat ez a nimfa, de mindenképpen úgy érzem érdemes foglalkozni ezzel a hosszú múlttal rendelkező rendkívül eredményes csalival. Nagyszerűsége éppen egyszerűségében, minimalizmusában rejlik. Kötése nem igényel nagy gyakorlatot, anyagigénye pedig kimerül egy horogban, egy arasznyi gyapjú fonálban és esetleg egy kis réz drótban. Hogy mit is imitál valójában ez az apró légy remek? Talán kikelés előtt álló tegzes bábot vagy bolharákot? Nem tudom mit láthat benne az öreg pér, de egy biztos megfelelően prezentálva nem fog tudni ellenállni neki… Ha külföldi vizekre tervezünk horgászatot, nem hiányozhat legyes dobozunkból.
A légy eredete az 50-es évek elejére nyúlik vissza, megalkotása pedig Frank Sawyer nevéhez fűződik, aki nem kisebb legyek atyja mint a mai napig is legnépszerűbb Pheasant Tail. Az eredeti legyek belső súlyozással készültek (horogszárra tekert rézdrót vagy ólom drót), Chadwick 477-es színezetű gyapjú fonalból kialakított testtel és vékony rézdrót bordázattal. A mélyebbre szánt típusok színes tungsten fejet kaphatnak, esetleg a fej mellé még ólom huzalt is a horogszárra, amitől igazi mély járatú nehéz nimfákat kapunk.
A már említett gyapjú fonal beszerzése nehézkes lehet, sok utána járást igényel. Helyettesíthetjük más márkájú fonalakkal, hasonlóan eredményes csalikat készíthetünk belőlük. Van még egy lehetőségünk ha magunk készítünk dubbing anyagot. Valami szürke, világos szürke natúr szőrt (hód, oposszum, bárány) vegyítünk egy kis rózsaszín gyapjú vagy szintetikus anyaggal, majd egy kávédarálóba töltve összeőröljük. Az így kapott világos pink árnyalat rendkívülien hat a pérek érzékszerveire.
Igazi teljes évszakos nimfával bővíthetjük legyes dobozunkat. Megoldást nyújthat a legfelső vízréteg meghorgászásánál kikelő bábot imitálva, mélységekbe leküldve inaktív nagyhalak horgászatánál. Első osztályú csalija a cseh nimfázásnak, francia nimfázásnak és nem utolsó sorban a tenkarázás elengedhetetlen kelléke.

 

 

 

Néhány variáció.

 

Szólj hozzá!

Az email címet nem tesszük közzé.