Nimfázás kapásjelzővel

Igazi patak pecán voltam a hétvégén a hegyekben. Sikerült időt szakítani egy olyan horgászatra, amihez először is  sajnos 2 órás autókázást kellett legyűrni. Nagy volt a lendület így gyorsan a kanyargós hegyi szerpentinen találtam magam. Utam ismét a fekete erdőbe vezetett 1000 méter fölé a Whera folyóra. Mindig igazi kikapcsolódást jelent ez a vad folyócska lenyűgöző környezetével, és kiemelkedő halbőségével.
Napijegyet probléma mentesen beszereztem, majd a parkolóba érve szembesültem vele, hogy az orsótartó táska otthon maradt….Túl a kisebb sokkon gyors megoldásra volt szükség. Irány vissza horgászboltba hátha találok valamit. Szerencsére elég széles kínálattal rendelkezett a bolt így sikerült egy használható, mégis elfogadható árkategóriás orsót választanom.
Táskában az új szerzeménnyel robogtam vissza a folyó partra, hogy végre belekezdhessek a pecába.

Embert próbáló a gázolás.
 Rövid nimfázásnál a kövek takarásából kellett a csalit felkínálni.
Itt is a cseh taktika mellett döntöttem.
Voltak érdeklődők a kérész nimfára de, érezhető volt, hogy valamiért nem úgy működik.
     Az eddigi tapasztalatok alapján a Whera egyet jelentett a rövid nimfázással. Hosszú előke végére valami élénkebb szín, erre a tipet egy nimfával és lehet is a folyásnak lefelé haladva bogarászni a kövek takarásából.
Egyszerű,kényelmes és eredményes módszer, viszont gyorsan rá kellett jönnöm,hogy nem ma. A víz kritikusan alacsony, és kristálytiszta volt.
Két dolgot kellett elkerülnöm: -közel kerülni a halakhoz
                                                 -sodrásirányból érkezni a halakkal szembe.
Mindkét esetben csak fejvesztve menekülő halak fogadtak a tiszta vizű medencékben, akiket ezek után képtelenség volt rávenni a táplálkozásra. Világossá vált ha, halat akarok fogni főleg darabosabbat, gyorsan taktikát kell változtatni. Mivel a felülről való horgászatot kerülni akartam, valahogy sodrásnak felfelé kellett a nimfát a halak elé juttatnom, lehetőleg minél messzebbről úgy, hogy közben kontaktba maradjak a csalival és érzékelni tudjam a kapást. A víz átláthatóságával nem lett volna gond, viszont a távolság és áramlási viszonyok miatt képtelenség lett volna a csalit szemmel követni. Egy megoldás maradt, kapásjelzővel kell horgászni. Ritkán alkalmazom, jobb szeretem a közvetlen kapcsolatot a csalival, viszont ilyen helyzetekben igen jó megoldást hozhat.  A szereléket és a napra kitalált taktikát teljesen át kellett alakítani. A hosszú nimfázó előke lekerült, helyette úszó zsinór került  az orsóra erre 4méter 17-es fluocarbon, a végébe mikroring, majd tipetnek 30cm 15-ös szintén fluocarbont kötöttem végére pedig 12-es nimfa került. A kapásjelzőt a ring fölött szoktam elhelyezni valahol, a vízmélységtől függően. A taktika pedig annyiban változott, hogy a kényelmes, sodrásnak lefelé gázolás helyett indulhattam felfelé, ami ilyen medereséssel és sodrással számítva nem is olyan kis teljesítmény…
Bár ritkán használom, mindig tartok magamnál kapásjelzőt.
Érdemes különböző méretbe beszerezni.
A jobboldali típus jól úszik, látszik, viszont csak a szerelék bontásával lehet fel és leszerelni.
A baloldali öntapadós csak könnyű csalit bír, nyomot hagy a zsinóron és elcsúszkálhat, viszont  a szerelék bontása nélkül használható.
 Legtöbbször ezt a típust használom.
 Előnye, hogy utólag is egyszerű felszerelni, jól úszik és látszik.
Hátránya, nagyhal fárasztásnál a gumi elszakadhat benne így elveszíthetjük és drága.
A szerelék nincs túlbonyolítva.
Dobásánál érdemes kicsi felfelé célozni és igyekezni, hogy nimfánk előbb érjen vizet mint a jelző, így több ideje lesz legyünknek süllyedni.
Ilyen tiszta vízben nem engednek közel magukhoz a halak.
Elkerülhetetlen a kapásjelző használata.
Már távol megálltam a meghorgászandó helytől.
Az új technika engem igazolt.
Alulról érkezve, távol maradtam a halaktól így számukra észrevétlenné válva horgászhattam rájuk.
Igazi vadvízi.
A kapásjelző nemhogy nem zavarta őket néha, mohón rávetették magukat…
 Patakról beszélünk így ez már becsülendő méret volt.
A túra elmaradhatatlan mosolya…Igazi fekete erdei remek.
 Ilyen környezetben,…
…ilyen halak tették emlékezetessé a túrát.
 Egy kis kedv csináló a módszerhez.
A túra jól sikerült, elvarázsolt ismét a fenyves. A körülmények nem voltak a megszokottak de, sikerült egy általam ritkán alkalmazott technikával a maximumot kihozni a napból.

 

Szólj hozzá!

Az email címet nem tesszük közzé.